maandag 25 mei 2015

Interactief: Besparingswizard voor radiatorknoppen

Op deze pagina ziet u een besparingswizard, die u voor kan inschatten wat uw besparingspotentieel is bij het gebruik van slimme radiatorknoppen.

Onderstaande besparingswizard gaat uit van een huis met centrale verwarming met een hoogrendementsketel.
  1. Vul in het onderstaande wizard allereerst uw jaarlijkse stookkosten in, en het deel van die stookkosten die u gebruikt voor tapwater. Doorgaans is dat zo'n 30 euro per maand.
  2. Vul vervolgens de ruimten in die uw huis heeft, en de tijden waarop die ruimten in gebruik zijn.
  3. Geef vervolgens per vertrek aan wat de maten radiatoren zijn, en of het om een enkele of een dubbele radiator gaat.
De wizard berekent vervolgens uw besparingspotentieel op jaarbasis. Veel plezier bij het invullen!

VUL DE BESPARINGSWIZARD IN:


Een ruimte die je niet gebruikt hoef je niet te verwarmen. Over de periode dat zo'n vertrek niet wordt verwarmd, bespaart u de stookkosten van de energie die anders in die ruimte wordt verspreid. Door de wizard in te vullen kunt u zien hoeveel euro's u jaarlijks ten onrechte de buitenlucht in blaast, die u zou kunnen besparen door deze radiatoren met slimme radiatorknoppen uit te rusten en daarop het tijdschema in te stellen.

NB. De thermostaat is in de woonkamer geïnstalleerd. Om er nu voor te zorgen dat deze ook weer af slaat is er in de wizard voor gezorgd dat in de woonkamer ieder geval één radiator altijd brandt.

 NB2. De schattingen houden er nog geen rekening mee dat perioden op de dag waarop het doorgaans kouder is harder meetellen bij de besparing wanneer de radiator in die periode is uitgeschakeld (bij voorbeeld in de nacht of vroeg in de ochtend. Toch geeft de besparingswizard een aardige indruk van de orde van grootte van de besparing.

NB3. Er is in de wizard geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid dat een lagere ingestelde temperatuur bij WEL branden in een bepaalde ruimte ook nog een hoop geld  en energie bespaart. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten