dinsdag 26 mei 2015

Google nest, slimme radiatorknoppen en andere slimmigheden.

Als u het vorige blogbericht heeft gelezen weet u inmiddels, dat het warmteverbruik per vertrek ruwweg evenredig is van het oppervlak van de radiator(en) in dat vertrek ten opzichte van het totale oppervlak van alle radiatoren in uw huis. Tenminste, van de radiatoren die "aan" staan. Hier heeft u dus invloed op.

Waar gaat de warmte heen?

De warmte die niet naar een bepaalde radiator gaat omdat deze uit staat gaat uiteraard niet verloren maar wordt elders in uw huis verspreid door de radiatoren die wel aan staan. De HR ketel hoeft evenredig minder hard te stoken om de overige radiatoren te verwarmen.

Het is dus op vrij eenvoudige manier mogelijk om uw energieverbruik te drukken door - al is het tijdelijk - de verwarming in een vertrek uit te zetten.

De thermostaat in uw woonkamer

Doorgaans is het zo, dat de thermostaat van uw centrale verwarming in de woonkamer is aangebracht.

De meeste thermostaten werken als volgt: Per tijdvak staat de thermostaat ingesteld op een bepaalde minimum en maximum temperatuurgrens.

Stel de minimum ingestelde temperatuur tussen 8 uur 's ochtends en 6 uur 's avonds staat ingesteld op 17 graden, en de maximale temperatuur op 19 graden. Zodra de temperatuur in de woonkamer in deze periode onder de 17 graden zakt, schakelt deze de HR ketel aan, en worden de radiatoren die "aan" staan verwarmd. Zodra de temperatuur in de woonkamer de 19 graden bereikt, schakelt de thermostaat weer af.

(Heeft u het volgende al beredeneerd: In de woonkamer moet er dus minimaal een radiator flink "aan" staan, anders blijft die HR ketel maar stoken!)

Andersom is het zo, dat u bijvoorbeeld niet thuis bent binnen een bepaalde periode, of dat uw slaapkamer wordt verwarmd terwijl het nog maar 11 uur 's ochtends is, en u op dat moment daar helemaal niet bent. Niet handig, want zo verstookt u energie voor ruimten waar u op dat moment niet bent. 

Alleen stoken waar ook iemand aanwezig is

Jammer natuurlijk voor die kat die daar op bed ligt, maar misschien moet die dan maar beneden op de bank gaan liggen. Het is echt zonde om ruimten te verwarmen op het moment dat daar niemand aanwezig is! Zeker als dat de hele dag zo is!

Zelfs zonder extra hulpmiddelen zijn er nu al een aantal mogelijkheden in zicht waarmee het op eenvoudige wijze mogelijk is om uw energierekening naar beneden te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende mogelijkheden:

    Een extra thermometer
    kost bijna niks, en geeft u
    waardevolle informatie.
  • Radiator in de hal?
Toen ik mij nog niet zo bezig hield met mijn energieverbruik, had ik jarenlang op de gang een dubbele radiator voluit aan staan. Die werd dan ook altijd behoorlijk heet. Qua radiatoroppervlak beslaat deze radiator ongeveer 15% van mijn totale radiatoroppervlak. De warmte die het ding verspreidde ging eigenlijk loodrecht omhoog via het trappenhuis naar de bovenste etage, waar bovendien eigenlijk bijna nooit iemand aanwezig was.

Ik heb de radiator in de hal uit gezet, en op de bovenste etage staat in de slaapkamer nu de radiator op de allerlaagste stand.

Op deze manier bespaar ik zomaar zonder enige moeite naar schatting een ruime 10% van mijn energierekening!

In de winter heb ik een paar keer gemeten. De temperatuur in die slaapkamer kwam nooit beneden de 17 graden, met die radiator op "laag".

  • Niet- of zelden gebruikte ruimten? Radiator bijna helemaal omlaag draaien, in de "niet bevriezen" stand.

  • U kunt zich misschien aanleren om de verwarming in de slaapkamer uit te zetten nadat u bent opgestaan, en weer aan te zetten zodra u weer 's avonds thuis komt. Ik doe dat zelf op dit moment, je vergeet het wel eens maar iedere dag dat je eraan denkt is er een!

Slimme radiatorknoppen

Het gemak dient de mens. Om nu niet telkens zelf die radiator in de slaapkamer uit te hoeven zetten - en in de werkkamer of badkamer aan, en dat vergeet je dan vervolgens weer te doen, is er een prachtige oplossing: de slimme radiatorknop.

Hieronder een voorbeeld van een slimme radiatorknop van HomeWizard. Deze slimme radiatorknoppen zijn stand-alone te krijgen (met andere woorden: per radiator kost u dit qua "hardware" slechts zo'n 37 euro, en kunt u het apparaat met de hand instellen op een bepaald verwarmingsschema. Er is ook een luxere versie, waarbij het mogelijk is om een en ander via tablet of mobiele telefoon in te stellen, en die oplossing is uiteraard wat duurder.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten